Yea....it was my birthday cake that I made by myself :). Sad? Nope, just felt a little bit weird, cos this is my first experience making my own birthday cake. It was exciting tho :). My hubby complained,"Why your cake are more fancy than mine?" hahahaaha.....yea because I made Black Forest for his birthday cake last time :). Myself liked it so much because it was the most colorful cake I ever made :).
I made Red Velvet with Cream Cheese Icing and Daisies Go Crazy as the theme :).

Red Velvet with Cream Cheese Icing
Source: Wilton Recipe

2 cups all-purpose flour
2 tablespoons cocoa
1 teaspoon salt
1/2 cup (1 stick) butter or margarine , softened
1-1/2 cups granulated sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
2 eggs
1 tablespoon Red-Red Icing Color
1 cup buttermilk
1-1/2 teaspoons baking soda
1 tablespoons white vinegar
Cream cheese icing (recipe below)

Preheat oven to 350ºF. Spray two 8 in. pans with vegetable pan spray.

In a medium bowl, stir together flour, cocoa and salt; set aside. In large bowl, beat butter, sugar and vanilla until light and fluffy. Add eggs and red icing color; mix well. Add flour mixture alternately with buttermilk to butter mixture, beating until well blended. Stir baking soda into vinegar and fold carefully into batter. Pour batter into prepared pans.

Bake 30-35 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; remove from pans to wire racks. Cool completely.

To Ice: Spread a thin layer of cream cheese icing on bottom cake layer. Top it with the second cake. Icing cake with the remaining cream cheese icing. Cover it with rolled fondant and decorate as your desire.

Cream Cheese Icing

1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened
2 packages (8 ounces each) cream cheese , softened
8 cups confectioners' sugar (about 2 lbs.)
1 tablespoon milk

For Cream Cheese Icing:
In large bowl, beat butter and cream cheese with electric mixer until light and fluffy. Gradually add confectioners’ sugar and milk. Beat on high until smooth (30 – 60 seconds). If icing seems too thin, add confectioners’ sugar 1 tablespoon at a time. If it seems too thick, add more milk 1 teaspoon at a time until icing reaches desired consistency

Also, on my birthday I received an award from my dear blog friend, Cooking Gallery :). Thank you dear! :).


  1. @BB: kalo fondant sih aku bikin ndiri syl, cuma kalo mo beli juga bisa. Michaels banyak jual fondant ama produk2 wilton syl.

  2. Belzy, happy belated birthday ya...
    weleh weleh weleh...cakenya bagus banget...!!
    terima order gak hahhaaa..berat di ongkos yeh...

  3. @Yenny: thank you yen :). Double thanks nih buat ucapan sama compliment nya :). Mau dong terima order.....hueheheh kalo ke jakarta sih berat bener ongkosnya :))...

  4. terima orderan di sono aja bel
    lumayan kyknya

  5. Happy Belated Birthday, Bel...:). Sorry telat nih! Kuenya bagus bgt, sgt cerah dan rapi :)!! Aku masih gak bisa gitu 'ngeh' meng'cover' kue pake fondant, kadang2 bisa sampe dompel2, hehehe ;).

  6. @CG: thank you sin :). Gpp kok sin, uda diucapin aja aku uda seneng kok :).
    Walah thank you da dipuji kuenya bagus :). Hahahaha, aku ini yah pas nge-cover kue nya pake fondant tuh pake cara curang, jadi seabis di roll di mat aku tumplekin langsung ke atas kue nya, trus baru deh aku peel mat nya itu....huehehehe, abis aku coba roll pake rolling pin, yang ada nempel :(...

  7. ohbel.. ini velvetnya pake pewrnanya dikit ya..gue penrah dneger adayg bikin ampe setengah botol pewarna wilton .. makanya gue serem kg pernah mo bikin .. besok2 gue coba ah..
    enak nga bel resep ini?

  8. @Kartika: ya ampyunn tik, bisa2nya kelewatan komen elo :). Maunya sih tik, tapi kali kudu nyari customer indo kali yah abis kalo bule2 kan suka rese demen nge-sue mreka :(.

  9. @Foni: iya fon dikit doang kok cuma pake 1 sdm. Kali yang pake ampe 1/2 botol itu pewarnanya ga gitu merah kali yah. Kalo pake pewarna wilton sih mantep tuh fon.

    Ini enak fon pakein cream cheese icingnya yang tebel fon, gue pake kurang tebel, jadi enak pas dimakan ama cream cheese icing.