8.31.2011

TOFU AND SHRIMP WITH TOMATO SAUCE (TAHU UDANG SAUS TOMAT)



Easy. Simple. Delicious. Those 3 words are really described this dish. If you lack of idea or want to use the ingredients left in your fridge *obviously I am talking about my own experience :)* this simple dish is really an answer for you! :). Especially on summer. The tangy of fresh tomatoes and the sourness plus the sweetness of the shrimps are really freshen your day!

Then, since this is my new experiment, of course I need someone to test it and tell me how is it. As usual, my hubby becomes my food tester :). And.....he likes it! *phewww*



Tofu and Shrimp with Tomato Sauce

Ingredients:
1/2 lb shrimps, peel and devein
1 package firm tofu (you can use any kind of tofu as long as it is firm tofu)
2-1/2 cups water and salt solutions (2-1/2 cups water combined with 1/2 tsp salt)
3 cloves garlic, chopped
3 fresh tomatoes, sliced
2 tbsps soy sauce
3 tbsps cooking rice wine
2 tbsp ang ciu/shaoxing
3 tbsps thai sweet and sour sauce
150 ml water
1 stalk spring onion, sliced
Salt and pepper, to taste
2 tbsps tapioca starch solutions

Preparations:
Cut the tofu into the shapes you like. Soak the tofu in the water-salt solutions for about 10 to 15 minutes. Drain the tofu and pat dry the tofu with paper towel. Fry the tofu in the preheated oil until both sides are golden-brown color. Strain it and let the oil dripped.
In another pan, fry the garlic with 2 tablespoons oil until fragrant. Stir in shrimp until the shrimp change into pink color (remember stir fry it until pink color only, do not fry the shrimp too long if you don't want your shrimp becomes rubbery). Add in tomatoes, stir fry for about 1 minute. Add in soy sauce, cooking rice wine, shaoxing, thai sweet and sour sauce, salt and pepper, to taste. Stir for another 1 minute. Add in water, stir well. Add in fried tofu, stir well and let the sauce boiled. Once the sauce is boiled, pour in tapioca starch solution, stir fast until you see the sauce is a bit thicken (you can add more starch solution if you want thicker sauce). Remove it from the stove. Transfer to a serving plate. Sprinkle it with spring onion. Bon appetite! :)



8 comments:

  1. mantep nih buat dinner sehari hari heheheh

    ReplyDelete
  2. Iya bener bgt rit, buat menu sehari2 soale ga pake ribet masaknya :)

    ReplyDelete
  3. Love the ingredients in the recipe, Bel...:)! Kangen nih udah lama gak mampir, aku abis liburan di Indo terus les nyetir intensiv selama 3 minggu di deket tempatny MIL, jd gak gitu bisa online ;). Kamu udah berani nyetir sendiri, Bel? Aku walau udah punya sim masih ngeri2 gitu nyetir sendiri, jd tiap hari masih latihan sama hubby supaya lebih lancar ;).

    ReplyDelete
  4. Thank you Sin :). Iya, ini bahan2nya simple banget aku juga suka ama masakan ini, kadang kalo lagi males ato cape masak yg ribet2 jadinya punya stok masakan yg simple :). Duh senangnya dikangenin :). Iyaaa niy say, aku jg blakangan ini agak jarang bw deh. Aihhh...asik banget pulkam indo. Aku pengen deh pulkam tapi tunggu uda dapet paspor sini dah :). Nyetir ndiri sih uda brani tapi masih blom brani nyetir di tol...hueheheheh....masih yg deket2 aja sih nyetirnya. Aneh ya kita, padahal di indo kan traffic nya lebi parah ga beraturan malah asik2 aja nyetir. Lah di luar indo gini kan trafficnya lebi teratur malah ga gitu brani....huuuu :(

    ReplyDelete
  5. Hehe, Bel, di sini org nya nyetirnya kenceng2 gitu mungkin, jd ngeri aja. Kalo di Indo kan macet terus jadi gak bisa kenceng2 nyetirnya ;).

    Aku masih takut krn sebelumnya mmg gak pernah nyetir sama sekali, jd mmg bener2 beginner bgt. Moga2 beberapa minggu lagi udah berani nyetir sendiri kemana-mana ;).

    ReplyDelete
  6. Iya juga ya sin, ga kepikir loh ama aku kalo di jakarta saking macetnya jadi orang2 juga nyetirnya juga pelan. Aku aja blom brani nyetir ke freeway sendirian sin, soale pada kenceng2 smua mobilnya.
    Pasti bisa sin, haiyaaaa andai kita deket tinggalnya ya sin.....kunjung2an skalian latihan nyetir juga......pan senasib ini kita....huehehehehehe

    ReplyDelete
  7. I'm so glad to read your blog. it is very informative
    Home Improvement

    ReplyDelete
  8. @HI: thanks for visitng my blog :).

    ReplyDelete